Nosework

Info
Facebookgruppe
Retningslinjer
Timeplan Fellestreninger
Nosework komiteens  epost: nosework@fbk.no
Vippsnr: 647992

Sporten
Nosework passer for alle hunder og eiere. Vi har sett eksempler på alt fra valper, rastløse unghunder, jakthunder til pensjonerte trekkhunder få glede av denne aktiviteten. Om hunden har fysiske utfordringer kan nosework være et godt valg, hunder med nedsatt syn og hørsel eller krav om ro kan fremdeles drive med nosework. Hunder med atferdsutfordringer, behov for å bygge litt selvtillit eller utløp for energi kan også få godt utbytte av aktiviteten.

Som eier trenger du ingen forkunnskaper for å starte med nosework. Dette er ingen dyr sport og om du selv har helseutfordringer er dette en super aktivitet som ikke trenger kreve mye innsats fra deg, mens hunden fremdeles blir god og sliten av å få søke.

Er du på den andre siden født med konkurranseinstinkt, er det også mulig å konkurrere, hittil kun i klasse 1 i Norge, men vi satser på flere klasser ettersom vi får flere aktive utøvere.

I nosework starter vi med å lære hunden at det er gøy å bruke luktesansen sin og søke opp enten godbit eller leke. Innlæringen blir en morsom lek for hunden der vi bygger søksglede og mestring. Når hunden har oppdaget at det er kjempemorsomt å lete og at det går an å finne spennende ting, begynner vi å introdusere første lukt.

Hunden søker etter små mengder materiale som er kontaminert med duft fra tre eteriske oljer.

Hundene skal søke i fire ulike områder:

  • Søk i emballasje (esker, kofferter, bokser , vesker o.l.)
  • Søk i rom innendørs.
  • Søk i anvist område utendørs.
  • Søk på utsiden av en eller flere kjøretøy (alt fra biler til trailere).

Vi jobber med å lære å lese hunden i søket og forsterker (vanligvis) hundens naturlige markeringsatferd ved funn. Hunden skal jobbe selvstendig med lite dirigering fra fører.

Hunden skal få søke på et vis som er naturlig for den, med fokus på mestring og glede.

Nosework er ikke bare en morsom aktivitet eller konkurransegren. Det har mange positive effekter.

Utløp for naturlige anlegg: Å bruke nesen er noe alle hunder har behov for og godt av. Gjennom å gi dem utløp for dette behovet, får vi en fornøyd hund.

En sport for alle hunder: Nosework er en inkluderende aktivitet. Under kurs er det kun en og en hund tilstede, så hunden din kan delta selv om den har utfordringer med andre hunder.

Styrker bånd mellom hund og eier: Nosework er en teamsport. Selv om vi lar hunden søke selvstendig og ofte omtaler aktiviteten som drevet av hunden, er det vi som igangsetter og er der for å veilede og hjelpe når vi trengs. Dette bygger følelsen av samhold mellom hund og eier. Hunden får være hund og søke på det viset som er naturlig for den og vi legger opp til at det skal være gøy og at hunden bygge mestring fra starten av innlæringen.

Kommunikasjon: I nosework legger vi også stor vekt på at eier skal lære å lese hunden i søket, noe som gjør kommunikasjonen mellom hund og eier bedre og er til god hjelp i hverdagslivet også ettersom eier lærer å observere og lese hunden sin bedre.

Hjernetrim: Hunden lærer å problemløse duft-utfordinger og konsentrere seg.

Selvtillit: Å få bruke medfødte evner i en aktivitet man mestrer er utrolig bra for selvtilliten til hunden.

Duftnerding for den tobeinte: Nosework kan gjøres så enkelt eller avansert som du ønsker. Det er lett å bli hekta på duftteori og avanserte plasseringer av gjemmer etter hvert som hunden mestrer. Eller du kan legge ut gjemmer mens du er i butikken en tur og la hunden jobbe når du kommer tilbake til bilen.