Bruks

Info
Facebookgruppe
Timeplan Fellestreninger
Brukskomiteens epost: bruks@fbk.no
Vippsnr: 566595

Sporten
Bruks eller brukshundesport fokuserer på hundens fantastiske luktesans og nese. Rundering, feltsøk og spor er tre av fire grener i konkurransen hvor luktesansen blir brukt, mens lydighet er den siste som ligner på den ordinære lydighetssporten.

Trening
Brukstreningen foregår ulike steder i Follo. Hvis du er interessert i å bli med på treningen, må du sende en mail til bruks@fbk.no for oppdatert informasjon om treningsplass og tid. Lydighetstreningen blir informert på timeplanen og på mail.

Spor
Spor kan trenes på forskjellige underlag,- gress, asfalt, grus, myr eller tett skog, samt er det øvelser som passer for alle raser. Aktiviteten går ut på å følge spor (fra et menneske). I sporet kan det også ligge gjenstander som sporlegger har lagt fra seg. Hunden arbeider med en lav nese, og de best trente skal kunne klare å følge spor som er over et døgn gammelt, og gjerne med en lengde på flere km.

Rundering
I rundering skal hunden søke med høy nese, på jakt etter mennesker som har gjemt seg i skogen. Fører og hund skal gå sammen på en sti eller vei, hvor fører skal sende hunden ut til siden ca. 50m. I det hunden har funnet et menneske skal den enten markere ved å sette seg ved siden av og bjeffe, eller ta et bitt den har hengdende rundt halsen og løpe tilbake til fører. Sammen skal fører og hund finne menneskene, enten ved at fører må følge lyden av bjeffingen eller følge etter hunden inn i skogen.

Feltsøk
I feltsøk går øvelsen ut på at hunden skal finne gjenstander som er lagt ut i et definert felt i skogen. Feltsøk er gjerne en svært anstrengende, men spennende hundesport for hunden. Feltet er oppmerket, overtråkket område på 50 * 50 m. Det blir lagt ut 4 gjenstander (f.eks. en hanske, lue, el.). Hunden og fører skal innen 5 minutter finne gjenstandene. Hundefører sender hunden inn i feltet på søk etter gjenstander fra den ene ytterkanten. Når hunden finner en gjenstand skal den apportere den inn til hundefører.